Prešovskej pobočke SFPA sa v prvom polroku darilo

18.08.2003 Celý región

Rekordný počet 17 diskusných večerov, tzv. jour-fixe za účasti viacerých diplomatov a osobností zahraničnej politiky v SR sa podarilo zorganizovať za prvý po...
Rekordný počet 17 diskusných večerov, tzv. jour-fixe za účasti viacerých diplomatov a osobností zahraničnej politiky v SR sa podarilo zorganizovať za prvý polrok t. r. prešovskej kancelárii Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku (SFPA). Podľa jej riaditeľa Vladimíra Benča ide o skvelý výsledok, keďže za celý rok 2002 bolo takýchto podujatí dovedna 20.

Na tlačovej konferencii v Prešove 22. júla Benč ďalej informoval, že pre kanceláriu v prvom polroku t. r. bolo dôležité aj zorganizovanie regionálnej konferencie v rámci mobilizačnej kampane na podporu vstupu SR do Európskej únie. Vstúpila aj do realizácie viacerých projektov spojených s mapovaním a hodnotením činností Karpatského euroregiónu. Výsledkom budú na jeseň t. r. vydané dve publikácie. SFPA na tento účel získala o. i. grant 2O tisíc USD od Karpatskej nadácie. Na doplnenie svojej knižnice prešovská kancelária prijala v prvom polroku 10 tisíc Sk od Komunitnej nadácie Prešov.

Na margo plánov v druhom polroku t. r. Benč poznamenal, že už v súčasnosti majú potvrdených šesť diskusných večerov v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR, obsahovo zameraných na bezpečnostné otázky a na vstup SR do Severoatlantickej aliancie.
Prešovskej kancelárii sa osvedčila spolupráca s debatnými klubmi na stredných školách. Z ich celkového počtu 17 v celej SR je najviac na východnom Slovensku. Jedným z najaktívnejších a najstarších, päť rokov existujúcim, je klub na Gymnáziu na Konštantínovej ulici v Prešove. Okrem toho sú také na gymnáziách v Košiciach, Svidníku, či vo Vranove nad Topľou. Práve takéto aktivity SFPA - ako povedal Benč - vďačne podporuje Nadácia Konráda Adenauera.
SFPA má mimo Bratislavy dve kancelárie - v Prešove a v Banskej Bystrici. Podľa Benča je prešovská hodnotená veľmi pozitívne. Na plný úväzok v nej pracujú dve osoby.
(jj)
 

Vyberte región